Proiectul de lege “O CREŞĂ LA 15.000 DE LOCUITORI” a primit vot unanim astăzi în Comisia pentru sănătate şi în Comisia pentru învăţământ

Proiectul de lege iniţiat de mine în urmă cu două luni şi jumătate, “O CREŞĂ LA 15.000 DE LOCUITORI”, a primit vot unanim astăzi în Comisia pentru sănătate şi familie precum şi în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Această inițiativă legislativă obligă autorităţile locale să înfiinţeze cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori. Proiectul de lege prevede atât construirea de unități noi, cât și construirea unor anexe la grădinitele existente.

Initiativa legislativa vine ca urmare a discrepantelor date de Legea nr. 263/2007. Acest act normativ tratează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, dar situaţia creşelor de stat din România este dezastruasă. Situaţia reală presupune personal înjumătăţit, posturi blocate, mii de cereri de înscriere, locuri insuficiente in creşe. Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, statul trebuie să-şi dezvolte politicile în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului.

Numărul părinţilor care trebuie să-şi lase copiii în grija cuiva pentru a putea merge la serviciu este cu mult mai mare decât oferta din creşe. De aceea, înscrierile la creşe se fac cu aproape nouă luni înainte, pentru ca micuţii să poată fi primiţi În septembrie. De obicei, cei mai mulţi dintre părinţi îşi înscriu copiii la mai multe creşe, în speranţa că vor prinde un loc. De cealaltă parte, la creşele particulare costurile pe lună sunt mult mai mari, iar pentru o familie care câştigă salariul minim pe economie, creşele private nu reprezintă o alternativă.

Tu ce părere ai?

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.